Musi blogja

.

HTML


My blog is worth $1,129.08.
How much is your blog worth?

Google

Google

A fitt kinézet paradoxa

2016.12.09. 13:31 | musi |

A jó kinézetű, fitt, izmos emberek közül kétféle létezik. Az egyik, aki nagyon nehezen tud lefogyni és/vagy izmot felszedni, a másik típus pedig aki BÁRMILYEN szarul táplálkozik, BÁRMILYEN szarul edz, akkor is iszonyatosan jól fog kinézni.

Paradox módon az emberek 99%-a az elsőbe tartozik, VISZONT a fitten, izmosan kinéző emberek túlnyomó többsége az utóbbiba tartozik.

Miért van ez?

Azért, mert az első típusú embernek nagyon keményen kell dolgoznia, és nagyon-nagyon sokat tanulnia a táplálkozásról és edzésről. Ezért ezeknek az embereknek a nagy része hamar feladja, mivel az elején nem lát annyira gyors eredményeket.

Ellenben azok az emberek, akiknek nagyon jó a genetikájuk, már nagyon gyors és látványos eredményeket látnak rögtön az elején is, még akkor is, ha totál szarul táplálkoznak, és totál szarul edzenek. Nekik tényleg sokkal kevesebb energia a jó kinézetet elérni, ezért "maradnak bent".

Ennél fogva ezek a jó genetikájú emberek soha nem fognak olyan szinten érteni a táplálkozáshoz és/vagy edzéshez. Hiszen tényleg BÁRMIT csinálnak, így is úgy is fejlődnek. Ezért belőlük lesznek a "nagy megmondók". Ők azok, akik állítják, hogy hús nélkül is lehet jól kinézni. Ők azok, akik állítják, hogy nem kell konditerembe járni, elég fekvőtámaszt nyomnod otthon. Ők azok, akik állítják, hogy nem fontos a táplálkozás, nem kell táplálékkiegészítőket szedned. Ők azok, akik azt mondják, hogy úszástól/crossfittől, egyéb hülyeségektől is izmosodhatsz.

Nyilvánvaló, hogy az emberek 99%-a nem tud bármilyen hülyeségtől és szar táplálkozástól jobban kinézni, de mivel nekik - a jó genetikájú embereknek - működött, ezért hihetetlen magabiztossággal állítják ezeket.

Az elmúlt 15 évben számtalan iszonyatosan jó kinézetű emberrel találkoztam edzőtermekben, egyéb helyeken, akik iszonyatosan nem tudtak semmit sem a táplálkozásról, sem a rendes edzésről.  ("mi az a szénhidrát?").

Gondold meg, hogy biztosan hiteles helyről kapod-e az infót.

Ki kell, hogy ábrándítsalak: NEM menő, hogy korán kelsz!

2016.06.10. 12:35 | musi |

Hadd írjam le mi böki a csőröm.

Valami agyrém, hogy emberek halál komolyan erre verik magukat, hogy ők "korán" kelnek.

Természetesen ezek nem kimondott dolgok, soha nem hallod senkitől, hogy "én büszke vagyok rá, hogy korán kelek, téged meg degradálni próbállak, csak hogy többnek érezzem magam". Ez nyilvánvalóan passzív-agresszív formában jelenik meg: utalgatások, "viccelődések".

Eleve a "korán" az egy relatív fogalom, mert van aki éjjel 3-kor vagy reggel 6-kor fekszik le aludni, tehát már eleve egy nem létező dologra vered magad, ezzel remélem tisztában vagy.

Az, hogy az ember alszik, és csodák-csodája, reggel felkel, egy totál természetes biológiai folyamat, csak úgy mint a fingás. A bolygón rajtad kívül másik 7 milliárd ember is ezt csinálja.

És nem, az nem teljesítmény, hogy te "korán" kelsz, bármennyire is teljesítményként szeretnéd ezt elkönyvelni. Elárulom, senkit nem érdekel, hogy mikor kelsz. Nincs korán kelőknek díj, mint ahogy a korán fingóknak sincs.

Röhögnöm kell kínomban, ha arra gondolok, hogy komolyan erre vered magad, hogy te "korán" kelsz. Mintha arra verném magam, hogy én hamarabb szarok, mint te.

Még akkor sem lennék lenyűgözve, ha Guiness rekordot állítanál, hogy hány napig nem alszol.

Az pedig, barátom, hogy te este 11-kor lefekszel, aztán reggel 6-kor felkelsz, na ez aztán a "nulla teljesítmény" etalonja! Ugyanis ez a világ legtermészetesebb dolga, hogy ebben az időszakban 7 órát alszol, ennél normálisabb és unalmasabb dolog alig van!

Dolgozz nap közben 8 órát, utána ülj egy turnébuszba 12 órára, hogy lenyomj egy vidéki koncertet, és reggel 6-kor feküdj le aludni, hogy utána KORÁN reggel, 4 óra múlva 10-kor felkelj megint dolgozni! Na ez teljesítmény, mégsem emlékszem, hogy valaha erre vertem volna magam.

Valami nem változik

2015.10.09. 11:25 | musi |

Lassan 10 éve, 2006 - 2007 környékén indítottam egy táplálkozással foglalkozó blogot, ezt a blogot. Évekig ez volt az egyetlen táplálkozással, étrenddel foglalkozó blog az országban.

A cikkeim gyakran Index főoldalon és az ország első számú testépítő portálján jelentek meg.

A blog akkor indult, amikor még mindenki hülyének nézett, hogy 60 mg-nál több C-vitamint ettem, mindenki hülyének nézett, hogy tejsavófehérjét fogyasztok. Mindenki hülyének nézett, ha azt mondtam, hogy a cukor és a liszt szar, és elhízást, cukorbetegséget, és egyéb bajokat okoz.

Ma már annyira elterjedtek ezek a dolgok, hogy a Tescoban nyírfacukrot és vitaminokat kiló számra lehet venni. És ez persze tök jó, örülök neki, hogy elterjedt, és sokkal többen táplálkoznak egészségesebben, függetlenül attól, hogy én már pár éve egyáltalán nem foglalkozom a témával.

Viszont egy valami nem változott: az emberek ma is táplálkozási szakértőnek képzelik magukat.

Azok az emberek, akik anno 8 - 10 éve hülyének néztek, és hatalmas önbizalommal kioktattak, hogy márpedig nem szabad sok vitamint enni, márpedig a cukor jó... ugyanezek az emberek MA IS szakértőnek képzelik magukat, csak most a totál ellenkezőjét mondják, mint 8 - 10 éve!

Az ilyen emberek szájából a legviccesebb hallani a "glikémiás index" szót. Ezek az emberek, akik anno röhögve tömték az arcukba a cukrot, lisztet - annak ellenére, hogy figyelmeztettem őket - ma ők mondják NEKEM, hogy mit szabad enni és mit nem szabad! És ilyenkor csak nézek kikerekedett szemmel.

"Most komolyan, TE mondod NEKEM, hogy mit kell enni? Amikor néhány éve még röhögtél azon, hogy azt mondtam, hogy a cukor meg a szójás virsli szar? Olvass már el kérlek először egy élettan könyvet, mielőtt kioktatsz. 10 éve erről írtam, amikor te még minden szart megettél, és közben hülyének néztél" - mondanám neki, de nem mondom.

Életében nem volt még a kezében élettan könyv - vagy ne adj isten bármilyen könyv a témában. Csupán elolvasott két cikket a Blikkről és a Nők lapjából - amit félművelt újságírók írtak - és máris szakértőnek képzeli magát.

10 évvel ezelőtt, én úgy írtam blogot, hogy orvosi élettant tanultam, nemzetközileg elismert táplálkozáskutatók könyveit és publikációit olvastam, személyi edzőktől és élsportolóktól tanultam. 2007-ben jelent meg Alan C. Logan - The clear skin diet című könyve, amikor már a blogban idéztem belőle... igen, a paleo étrendről, amikor még itthon nem sokan hallottak róla.

6-7 éve én írtam a Wikipedia cukorbetegségről szóló cikkét, azóta számtalanszor láttam, hogy szó szerint abból idéznek, még orvosok is.

Sőt, igazából azok is szakértőnek képzelik magukat, akik még csak blikk szintű cikkeket sem olvasnak. Valami rejtélyes oknál fogva mindenki táplálkozási szakértőnek képzeli magát. Ha megkérdezel embereket a bauxit bányászatról, vagy a zeneelméletről, a legtöbben valószínűleg azt mondják, hogy nem értenek ezekhez.

De kérdezz meg bárkit a táplálkozásról, MINDENKINEK lesz valami elmélete, amit halál magabiztossággal előad, mint egy szakértő. Soha nem hallottam még olyat senkinek a szájából, hogy "én ehhez nem értek", amikor táplálkozásról van szó.