Musi blogja

.

HTML


My blog is worth $1,129.08.
How much is your blog worth?

Google

Google

Valami nem változik

2015.10.09. 11:25 | musi |

Lassan 10 éve, 2006 - 2007 környékén indítottam egy táplálkozással foglalkozó blogot, ezt a blogot. Évekig ez volt az egyetlen táplálkozással, étrenddel foglalkozó blog az országban.

A cikkeim gyakran Index főoldalon és az ország első számú testépítő portálján jelentek meg.

A blog akkor indult, amikor még mindenki hülyének nézett, hogy 60 mg-nál több C-vitamint ettem, mindenki hülyének nézett, hogy tejsavófehérjét fogyasztok. Mindenki hülyének nézett, ha azt mondtam, hogy a cukor és a liszt szar, és elhízást, cukorbetegséget, és egyéb bajokat okoz.

Ma már annyira elterjedtek ezek a dolgok, hogy a Tescoban nyírfacukrot és vitaminokat kiló számra lehet venni. És ez persze tök jó, hogy elterjedt, és sokkal többen táplálkoznak egészségesebben.

Viszont egy valami nem változott: az emberek ma is táplálkozási szakértőnek képzelik magukat.

Azok az emberek, akik anno 8 - 10 éve hülyének néztek, és hatalmas önbizalommal kioktattak, hogy márpedig nem szabad sok vitamint enni, márpedig a cukor jó... ugyanezek az emberek MA IS szakértőnek képzelik magukat, csak most a totál ellenkezőjét mondják, mint 8 - 10 éve!

Az ilyen emberek szájából a legviccesebb hallani a "glikémiás index" szót. Ezek az emberek, akik anno röhögve tömték az arcukba a cukrot, lisztet - annak ellenére, hogy figyelmeztettem őket - ma ők mondják NEKEM, hogy mit szabad enni és mit nem szabad! És ilyenkor csak nézek kikerekedett szemmel.

Ezeknek az embereknek életében nem volt még a kezében élettan könyv - vagy ne adj isten bármilyen könyv a témában. Csupán elolvasott két cikket a Blikkről és a Nők lapjából - amit félművelt műveletlen újságírók írtak - és máris szakértőnek képzeli magát.

10 évvel ezelőtt, én úgy írtam blogot, hogy orvosi élettant tanultam, nemzetközileg elismert táplálkozáskutatók könyveit és publikációit olvastam, személyi edzőktől és élsportolóktól tanultam. 2007-ben jelent meg Alan C. Logan - The clear skin diet című könyve, amikor már a blogban idéztem belőle... igen, a paleo étrendről, amikor még itthon nem sokan hallottak róla.

6-7 éve én írtam a Wikipedia cukorbetegségről szóló cikkét, azóta számtalanszor láttam, hogy szó szerint abból idéznek, még orvosok is.

Sőt, igazából azok is szakértőnek képzelik magukat, akik még csak blikk szintű cikkeket sem olvasnak. Valami rejtélyes oknál fogva mindenki táplálkozási szakértőnek képzeli magát. Ha megkérdezel embereket a bauxit bányászatról, vagy a zeneelméletről, a legtöbben valószínűleg azt mondják, hogy nem értenek ezekhez.

De kérdezz meg bárkit a táplálkozásról, MINDENKINEK lesz valami elmélete, amit halál magabiztossággal előad, mint egy szakértő. Soha nem hallottam még olyat senkinek a szájából, hogy "én ehhez nem értek", amikor táplálkozásról van szó.